Finale Slo-It turnirja v paši 2017

V nedeljo 10. decembra sem v Brdih organizirala finale slovensko – italijanskega turnirja v zganjanju ovc. Turnir je imel 6 tekem, od katerih so potekale 3 v Italiji in 3 v Sloveniji. Prva tekma maja je bila v Sheepdog Isontino, druga tekma avgusta v Sheepdog center Ovčarska, 3. tekma na pašniku Campo sheepdog Montevaso, 4. Sheepdog center Češenik, 5. tekma v centru The ponit of balance sheepdog in finale pri meni v Sheepdog toys.

Bilo je mrzlo nedeljsko jutro in vse že pripravljeno za začetek. Medtem, ko je prvi tekmovalec že pričel z outrunom psa, so ovce ušle iz zunanje ograde. Tako smo prekinili s tekmo in nekaj časa porabili za lovljenje ovc, potem pa ponovno postavili ogrado za trop ovc, ki ni delal s psi, bolj daleč stran od poligona. Tako so se ovce le ločile in 5 jih je bilo pripravljenih na tekmo.

24883678_10155928082264451_7017710773936378377_o

Sabrina z Newtonom

Turnir je imel 3 kategorije: Sheep on international road – za malo bolj izkušene border collije, Lamb without shame – za borderje začetnike in All that is no border – za vse ostale ovčarske pasme psov.

Nadja z Beam

Nadja z Beam

Pašnik in ovce so bile primerne za finale, saj so tekmovalce kar postavile pred izziv, ker niso hotele v ogrado. Zaradi blata na pašniku, pa je bila tekma še bolj težavna. Kljub vsem začetnim oviram, smo finalno tekmo izpeljali do konca. Zmagovalci turnirja pa so v kategoriji Sheep on international road Kaja z Amy, V Lamb without shame Maurizio z Meg in v All that is no border Alice z Belle. Čestitke vsem trem!

sheepdog toys

Kaja in Amy

sheepdog toys

Maurizio z Meg

sheepdog toys

Alice z Belle

Hvala Martini za pomoč z Jimom, Mariji za sojenje in Mateju za lovljenje ovc ter Roku za prelepe slike.

Se vidimo čez 2 leti!

 

Nasveti iz seminarja z Wolfgangom

Konec avgusta sva se s Shakom udeležila seminarja z Wolfgangom Lipczenkom, ki ga je organizirala Kaja preko njenega Sheepdog centra Ovčarska. Na seminar sva se odpravili skupaj s Chiaro, lastnico sestre, mojega Shakea, Ume.

Kot vedno, je bil seminar pri Kaji odlično organiziran. Prevladovalo je prijateljsko vzdušje, psi pa so prekipevali od želje po delu z ovcami (še posebej moj 🙂 ).

sheepdog toys, solanje ovčarskih psov, šola psov za zganjanje ovc, border collie slovenije

Poslušamo in gledamo, kaj bo sledilo pri treningu

V okviru seminarja smo se dobili z nekaj člani iz Miko družine. Res lepo je bilo ponovno videti Andrejo in Valerijo ter njune psičke.

miko working border collie, šolanje ovčarskih psov, sheepdog center bric

Miko družina (od leve proti desni): Jun, Palu, Carys, Scott, Uma in Shake

Wolfgang je bil navdušen nad Chiarinim in Uminim napredkom pri delu z ovcami, kajti obe sta resnično blesteli. Chiara je postala samozavestnejša vodnica, kar se je takoj poznalo pri njenem delu z Umo. Chiarine zahteve so bile jasnejše in posledično je Uma točno vedela, kaj mora narediti, kdaj upočasniti, kdaj se ustaviti, delala je lepše “flanke”, pravilno je šla v “outrun“. Če bosta nadaljevali s takšni delom, bosta kmalu pripravljeni na kakšno tekmovanje.

sheepdog school Neža Bric, šolanje ovčarskih psov, sheepdog training, treniranje psov z ovcami

Chiara in Uma pri delu z ovcami

S Shakom sva bila tokrat oba bolj umirjena, kar se je poznalo pri njegovem delu z ovcami. Wolfgang mi je svetoval, naj bom bolj pozorna na ton glasu, ki ga uporabljam pri ukazih (kar je lažje reči, kot narediti). Ko hočem, da gre pes počasi, mora biti tudi moj ukaz počasen in tih ter gibanje mojega telesa počasno. Če pa želim, da gre pes naredi nekaj hitro, npr. se uleže, potem moram to hitro in jasno izgovoriti, poudariti pa moram zadnjo besedo pri ukazu “lie down“. Po njegovih nasvetih, sem v 30-ih minutah, resnično videla Shakeov napredek, saj se je takoj ulegel in hodil zares počasi za ovcami, ko sem to zahtevala od njega.

šolanje ovčarskih psov z ovcami, delo s psi, šola psov za zganjanje ovc

Shake med delom

V pol ure sem bila popolnoma izčrpana, zaradi energije, ki sem jo morala izžarevati, vendar se je splačalo in bom s takšnim delom nadaljevala, saj je napredek resnično viden pri vsakemu treningu, ki ga imava.

Komaj čakam naslednji seminar, da dobim nove nasvete glede dela.

Hvala Valerji za slike 🙂

Tekmovanje iz zganjanja ovc

Po eni od objav na blogu, sem dobila konstruktivno kritiko, da je bila napisana preveč strokovno in so izrazi kot drive, outrun, lift, fetch itdnerazumljivi za ljudi, ki se ne ukvarjajo z zganjanjem ovc. Zato bi vam tokrat rada podrobneje predstavila, kako so sestavljena tekmovanja iz zganjanja ovc oz. sheepdog trials.

Sam šport je bolj razvit pod okriljem ISDS (International Sheepdog Society), kjer potekajo tekme na mednarodnem in svetovnem nivoju. Uveljavljeni trenerji, vzreditelji in tekmovalci, tekmujejo na tekmah v paši ovc z ovčarskimi psi pod okriljem ISDS. Sicer je šport priznan tudi s strani FCI (Mednarodna kinološka zveza). Pogoj za nastop na FCI tekmah v zbiralno pašnem načinu je izpit »Herding working test«. Obstajata dva stila zganjanja ovc in sicer »collecting style« oz. zbiralni način za border collije in kelpije ter »traditional style« oz. tradicionalni način za vse ostale pasme ovčarskih psov. Tako FCI kot ISDS imata tri tekmovalne nivoje, ki se razlikujejo v težavnosti vaj in razdalji med vodnikom in ovcami na kateri pes vodi ovce pod povelji vodnika.

Opisala vam bom kako potekajo tekmovanja po ISDS. Na tekmi se uporabi 5 ovc, 2 sta označeni z ovratnicami, tri pa neoznačene. Vaje, ki jih vsebuje vsaka tekma so:

  • OUTRUN: Vodnik in pes stojita drug ob drugem, ovce pa so na razdalji vsaj 200 m stran. Vodnik pošlje psa po ovce. Idealna linija je hruškaste oblike, tako, da pes razširi linijo teka na polovici razdalje do ovc in poveča razdaljo, zato, da ovce ne splaši, ko pride do njih.

outrun, paša s psi, šola psov za zganjanje ovc, sheepdog slovenija

  • LIFT: Na koncu outruna, se pes ali popolnoma ustavi za ovcami ali upočasni, zato da ovce prevzame na čimbolj miren način. Ovce se morajo začeti počasi premikati proti vratom v ravni liniji.

lift, sheepdog school slovenia, neza bric, sheepdog toys

  • FETCH: Ovce mora pes, čimbolj mirno, pripeljati v ravni liniji, do prvih vrat in od tam prav tako v ravni liniji do vodnika. Ko so ovce pri vodniku, jih mora pes peljati čim bližje okoli vodnika.

fetch, šola psov za zganjanje ovc, paša psov z ovcami, šola za pse slovenija

  • DRIVE in CROSSDRIVE: Takoj, ko gredo ovce okrog vodnika, se prične drive. Tokrat mora pes peljati ovce stran od vodnika, prav tako v čimbolj ravni liniji proti vratom in skoznje. Vrata so postavljena približno na polovici outruna, stran od vodnika. Od tu pa se začne crossdrive, kjer gredo ovce do naslednjih vrat v ravni liniji vzporedno z vodnikom. Na koncu pes pelje ovce prav tako v čimbolj ravni liniji do shedding ringa.

drive, sheepdog slovenia, sheep dog toys, neza bric, border collie slovenia
CROSS DRIVe, sola psov za učenje paše, paša s psi v sloveniji, treniranje ovčarskih psov

  • SHEDDING: Shedding ring ima premer 35m. Znotraj shedding ringa mora pes s pomočjo vodnika ločiti dve neoznačeni ovci od ostalih in ju zadržati stran, da se ne ponovno združijo z drugimi tremi.
  • PEN: Zatem, ko so ovce ločene, jih mora pes ponovno združiti. Medtem pa vodnik zapusti psa in gre do pena – ograde, kamor bo sedaj spravil ovce. Vodnik mora držati vrvico vrat pena, pes pa pod vodstvom vodnika pripelje ovce v pen. Pes ostane zunaj pena, vodnika pa mora zapreti vrata. Nato ponovno spusti ovce iz pena in zapre vrata.

pen, trening psa z ovcami, učenje dela z ovcami, pes in ovce v sloveniji

  • SINGLE: Vodnik gre ponovno s shedding ring, kamor pes sam pripelje ovce. Nato mora ločiti eno od dveh označenih ovc in jo držati stran, dokler sodniki ne dovolijo ponovnega združenja vseh ovc.

SINGLE, šola psov za zganjanje ovc, šolanje psov z ovcami, sheepdog toy

Tekme so dolge od 10 do 30 minut, odvisno od zahtevnosti in so v ISDS razdeljene na tri nivoje: nursery, novice in open. Največja razlika je v zahtevnosti vaj in razdalji med ovcami in vodnikom, na kateri mora pes delati.  V najlažjem nivoju – nursery, je težavnost najmanjša in sicer outrun, lift, fetch, drive in pen. Ta nivo je namenjen neizkušenim psom. Novice je namenjen manj izkušenim psom, vaje, ki jih vsebuje so outrun, lift, fetch, drive, shed in pen. Open je namenjen vsakemu tekmovalnemu paru, ki bi rad zbral točke za nastop na državnem tekmovanju. Vaje, ki jih vsebuje so outrun, lift, fetch, drive, shed, pen in včasih tudi single. V open mora pes pripeljati ovce iz razdalje okoli 400m.

Tako, upam, da so sedaj vsem, bolj jasni izrazi, ki se uporabljajo pri zganjanju ovc s psi.

Seminar z Wolfgangom Lipczenkom

Prejšnji vikend sva se z mojim Shakom odpravila na Ig preganjat ovčke. Kaja je organizirala seminar z enim izmed najboljših v paši iz Avstrije, Wolfgangom Lipczenkom. Wolfganga sem spoznala na tekmi v Italiji, ravno 2 leti nazaj, ko sem se odločala za novega psa. Že takrat mi je bil všeč njegov slog delanja s psi, tako, da je bil ta seminar zame odlična priložnost, da delam skupaj z njim.

Miko Shake, Miko Uma, Maite

Shake z njegovo sestrico Umo in poleg leži še Maite

Najprej nam je zjutraj na kratko predstavil kako so border colliji tesno povezani z volkovi, in pri svojem delu z živalmi, od vseh pasem psov, najbolj posnemajo volkove pri lovu na divjad. Potem, pa smo se seveda lotili praktičnega dela seminarja.

Shake, sheep, sheepdog, šola psov za zganjanje ovc

Shake se spogleduje z najbolj trmasto ovco

Takoj, ko sva s Shakom vstopila na pašnik in pričela delati, mi je rekel, da imam psa, ki je sposoben voditi 2000 ovc in je karakterno živčen pes. Takšen pes se stalno premika, vedno bi rad delal z ovcami. Povedal mi je, da se nekateri psi bolje odzivajo na ženske, drugi pa na moške vodnike in seveda se Shake bolje odziva na moškega. Psi, ki so karakterno močni in “headerji” (pri volkovih so to psi, ki vodijo napad na plen), kot je moj Shake, moraš biti psihično in fizično močan, da mu dokažeš, da si ti vodja krdela.

Miko Shake, miko working border collies, šola psov za zganjanje ovc

Shake vodi ovce

Dobila sem praktičen nasvet, da naj s Shakom delam več vodenja ovc,ker se s to vajo poveča spoštovanje psa in vez med psom in vodnikom. Bistvo vaje je, da pes drži ovce na določeni razdalji stran od vodnika in stalno balansira. Vedno, ko ovce pridejo preveč blizu vodnik pa psa popravimo in pošljemo stran, da se ponovno vzpostavi ravnotežje. S tem, damo psu vedeti, da nas mora upoštevati in smo mi vodja. Nam mora vedno pripeljati plen.

Zelo sem vesela, da sem se udeležila seminarja z Wolfganogom, saj je res eden izmed boljših trenerjev, kar jih poznam. S svojo karizmo in energijo, ki jo oddaja, psu pove vse kar hoče. Se že veselim naslednjega srečanja z njim.

Nasveti s februarskega seminarja

Malo z zamudo, vendar mi prej ni uspelo sesti za računalnik, in napisati blog o seminarju, ki ga je imel Samuele Manzi konec februarja pri meni, saj je sedaj sezona jagnjitev in mi kronično primanjkuje časa za karkoli drugega.

Zadnji vikend v februarju je bil kot nalašč za sheepdog, saj nas je sonček razveselil po dolgem času. Tako smo lahko uživali na sončku skupaj z ovcami in našimi nepogrešljivimi štirinožnimi prijatelji.

Tokrat se nam je na seminarju pridružil tudi en avstralski ovčar. Massimo pridno trenira s svojim avstralcem že nekaj časa v sosednji Italiji, vendar je z njim v dveh dneh seminarja s Samuelejem zelo napredoval. Ni mogel verjeti, da je to njegov pes, saj ga prej nikakor ni znal umiriti in oddaljiti od ovc. Samuele mu je enostavno svetoval, da naj pes kroži okoli ovc, saj tega ne zna dobro in ko se jim preveč približa, naj ga odžene stran. Tako je tudi storil in sprememba, ki se je zgodila od dopoldne do popoldne je bila neverjetna. Pes je že lepo krožil okoli ovc , ni se več toliko zaganjal vanje in ni skoraj nič več lajal. Upam, da bosta z Massimom še naprej tako lepo napredovala.

delo psov z ovcami, šola psov za zganjanje ovc, sheepdog, sheepdog toys, kmetijski zavod bric

Aussie pri delu z ovcami

Naslednji prav poseben gost pa je bil avstralski govedar, tako, da nam tokrat res ni bilo dolgčas in smo lahko videli tudi delo te ovčarske pasme psov z ovcami.

avstralski govedar, zganjanje ovc s psi, paša ovc s psi, šola psov za zganjanje ovc, neža bric, kmetijski zavod bric, sheepdog toys

Avstralski govedar pri delu z ovcami

Vsi ostali psi pa so bili border colliji. Nekateri že pripravljeni za tekmovanja, drugi pa šele pričenjajo s treningi. Vsi so se resnično dobro odrezali in bili zadovoljni z nasveti, ki so jih dobili od Samueleja.

 

Tudi z mojim Shakom sva pridno trenirala in Samuele naju je pohvali, da sedaj Shake končno čuti moj pritisk nanj in se odziva name. Ne morem vam opisati svojega zadovoljstva ob teh besedah, saj je pritisk, ki ga sedaj uporabljam na Shakeu ogromen in on si še vedno drzne poskusiti, če mu uspe delati po svoje. S Shakeom sva delala kar zunaj ograjenega pašnika na terasah. Ovce sva spravljala po terasah gor in dol in Shake je pri tem moral narediti cel krog okoli ovc. Najtežje pri tem delu je za psa iti na zgornjo teraso in spet okrog ovc. Vendar nama je uspelo.

S seminarjem sem bila zelo zadovoljna, saj se ga je udeležilo nekaj novih navdušencev nad zganjanjem ovc s psi oz. pašo. Ovce so nam malo ponagajale, saj smo jih morali kar nekaj iti iskat precej izven pašnika, ker so ušle, vendar smo jih brez težav privedli nazaj s pomočjo psov. Z vsakim seminarjem, ki se ga s Shakeom udeleživa sva boljša in boljša, tako da se bo Shake kmalu lahko preizkusil v seljenju ovc iz pašnika na pašnik in mogoče tudi kakšnem tekmovanju.

Seminar z enim najboljših v Sheepdogu

Prejšnji vikend sem se v Italiji udeležila seminarja iz zganjanja ovc pri Mariji Igne. Seminar je vodil eden izmed vodilnih v svetu sheepdoga – nizozemcem Serge van der Zweepom. Serge je ostal v Italiji le dva dni in vsak dan sprejme samo 8 psov za seminar.

S Shakom sva začela prva in na moje veliko presenečenje, je bi Shake še kar umirjen. Ovce je šel lepo iskat in jih pripeljal na zelo miren način. Za ovcami se je ustavil in počakal na moj ukaz, šele nato se je premaknil. Tako, da sem bila z njegovim začetkom zelo zadovoljna. Potem pa seveda ni zdržal dolgo, ampak je spet začel nekoliko noreti. Serge je prišel k nama in medtem, ko sva se pogovarjala, je Shake brez prestanka krožil okrog ovc. Nato sem ga ustavila in ulovila. Serge je predlagal, da damo ovce bližje k mreži in ga jaz pošiljam stran od ovc, dokler Shake ne obrne glave v drugo stran in naredi nekaj korakov stran od ovc. Na takšen način psa ne kaznujemo, ampak ga pošljemo stran od ovc – njegovega cilja, kamor bi rad prišel – da si zbistri misli in nas prične poslušati.

Miko Shake, border collie, tricolor, Šola psv za zganjanje ovc, Neža Bric, sheepdog school, paša, pašnja

Miko Shake budno spremlja ovce

Pri tej vaji je pomembno, da se ne ustavimo, če se pes noče premakniti – tako kot Shake – ker psi takoj preberejo našo telesno govorico in vidijo, da oklevamo, tako se počutijo vedno močnejše. Upoštevala sem Sergev nasvet in tudi, če se Shake ni premaknil, mej je lepo gledal, mahal z repom, se mi “metal pod noge”, sem vztrajala in ga odganjala stran od ovc. Kajti to so samo pasje finte, da nas pretentajo in dosežejo kar želijo, ker mi odnehamo pred njimi. Pri prvih desetih poizkusih se je mogoče samo malo premaknil, le za kakšen meter. Kasneje pa je videl, da ne mislim odnehati in počasi doumel, da je boljše, če gre nekoliko stran. Tako sva z vajo končala in nato so bili na vrsti še vsi ostali.

Kaja in Andreja sta trenirali shedding – ločevanje ovc na dva dela, ostali pa večinoma kako se psa premakne s pomočjo glasu, telesne govorice in pritiska, na točno določeno mesto kamor želimo.

Popoldne sva vajo s Shakom ponovila, le da smo tokrat dali ovce v pen – ogrado – v kot pašnika, da mi ni bilo potrebno skrbeti kje so ovce in Shake je imel tako otežen dostop do njih. Že takoj je bil viden napredek od dopoldne in Shakea je bilo nekoliko lažje premakniti, šel pa je tudi že dlje ob mojem pritisku nanj. Vseeno mu je enkrat uspelo uiti h ovcam v pen. Kljub temu, sem bila z delom zadovoljna.

Serge je povedal, da takšni psi, kot je Shake stalno testirajo do kam lahko gredo in če mu uspe  enkrat od stokrat, potem bo stalno poizkušal. Tako, da moram biti predvsem bolj vztrajna kot on, kar je včasih precej težko, saj zlepa ne odneha. Sedaj točno vem, kako moram ohladiti mojo vročo delovno mašino in ko mi bo to spelo, sem prepričana, da bo nadaljnje delo z njim mala malica.

Hvala za prelepe fotografija Valeriji Migliaccio.

 

Sheepdog seminar

Ponovno organiziram seminar iz paše ovc, ki je primeren za vse pasme ovčarskih psov namenjene za delo z ovcami. Stagea se lahko udeležijo tako psi, ki bodo prvič v stiku z ovcami, kot tisti bolj izkušeni.

SOBOTA 25. in NEDELJA 26. februar:
– začetek ob 8:00
– kosilo ob 13:00
– konec ob 17:00

Število mest je omejeno, saj se bo v delu z ovcami lahko preizkusilo največ 10 psov na dan. Cena za en dan je 80€ na psa. Cena za dva dni ali dva psa je 70€ na dan oz. psa.

Za prijavo na seminar je potrebno predplačilo 20€ in se ga v primeru neudeležbe ne seminar NE VRNE! Vse podatke za predplačilo boste dobili, ko se prijavite na neza@bric.si ali mi pišite kar na Facebook.

Navodila za pot:
Pašnik se nahaja v bližini picerije Pr’ Andreju, Drnovk 21, 5212 Dobrovo. Parkirajte na parkirišču pri piceriji. Od tam do pašnika je okoli 300 m peš.

Kosilo vključeno v ceno.

Povezava za zemljevid Google:
https://www.google.si/maps/dir//46.002432,+13.520910/@46.0013714,13.5200557,516m/data=!3m1!1e3!4m6!4m5!1m0!1m3!2m2!1d13.52091!2d46.002432

V primeru premalo prijavljenih psov se stage prestavi.

Če imate kakršnokoli vprašanje, mi lahko pišete na Facebooku, me pokličite na +386 31 454 544 ali mi pišite na neza@bric.si .
___________________________________________________________________________________________
A febraio di nuovo stage con Samuele Manzi in Slovenia!

Sabato 25. e domenica 26. febraio:
– inizio 8:00
– pranzo 13:00
– fine 17:00

Il numero dei posti è limitato a 10 cani al giorno. Il prezzo per una giornata di stage è di 80 euro a cane. Il prezzo per due giorni o due cani è di 70 euro al giorno/cane.

Chiunque fosse interessato è pregato di contattarmi via mail su neza@bric.si oppure su FB.

Indicazioni stradali: Il campo si trova nelle vicinanze della pizzeria Pr’ Andreju, a Drnovk 21, 5212 Dobrovo. Lasciate la macchina al parcheggio della pizzeria…, che dista circa 300 metri dal campo.

Google maps: https://www.google.si/maps/dir//46.002432,+13.520910/@46.0013714,13.5200557,516m/data=!3m1!1e3!4m6!4m5!1m0!1m3!2m2!1d13.52091!2d46.002432

Pranzo incluso.

Lo stage verrà rimandato In caso non ci fossero abbastanza iscritti.
Per qualsiasi informazione potete chiamare al +38631454544 o scrivere a neza@bric.si.

PRVA PRIJATELJSKA TEKMA V SHEEPDOG CENTRU MONTEVASO

Včeraj sva se s Shakom odpravila na najino prvo tekmo v zganjanju ovc v Piso, v Sheepdog center Montevaso. Tekmo sta organizirali Andreja in Valerija, od katerih sem dobila Shakea. Za Shakea je bila to tudi prva tako dolga vožnja in moram reči, da se je izkazal kot odličen pasji sopotnik, saj je bil celo pot popolnoma umirjen. Potovala sva skupaj s prijateljema Kajo in Juretom ter njuno psičko Amy. Družba je bila odlična in tem za pogovore nam ni zmanjkalo.

Jure nas je varno pripeljal v Piso okoli 10ih zjutraj. S Shakeom sva se sprehodila do pašnika  in seveda takoj ko je ugotovil, da smo prišli h ovcam, se je tihi Shake spremenil v lajajočega. Tako sem ga zaradi ljubega miru in tudi zato, da se ne bi pred tekmo po nepotrebnem vznemirjal, dala v avto v boks.

15235837_10211463788854141_1613941067256717402_o

Shake opazuje ovce pred tekmo

Tekma je bila prijateljska in je imela tri kategorije: začetno, vmesno in izkušeno kategorijo. Sodnik Samuele naju je seveda dal v vmesno kategorijo. Po briefingu me je začela malo grabiti panika, ker si je Samuele zamislil vaje, ki jih s Shakeom ali sploh še nisva nikoli delala (pen) ali pa nama niso se šle najbolje (drive). Kakorkoli, nisva se pripeljala tako daleč, da sedaj ne bi poskusila delati z ovcami kakor najbolje znava.

Tekma se je začela tako, da sva TRI ovce spravila iz pena, kar nama je uspelo zelo dobro. Potem je sledilo vodenje ovc za vodnikom, kjer sem, ker nisem bila dovolj pozorna, kje sva, skoraj zgrešila vratca in zato nama je ena ovca všla mimo vratc. Ovce sva pustila za vratci in po tretjem poskusu, me je Shake končno slišal, da sva odšla stran od ovc. Sledil je outrun, kjer mu je šlo dobro, dokler ni prišel do ovc in se zapodil naravnost vanje. Ovce mi je nato brez problemov pripeljal, na kar se lahko vedno zanesem, da bo naredil. Potem je sledil drive in cross drive, kar sva nekako poskušala, ampak je bil tako vznemirjen, da je parkrat kar zakrožil okoli ovc. V nekem trenutku nama je celo uspelo narediti par korakov drivea, seveda sem bila jaz blizu njega. Sledila je stabilizacija ovc, kar sva ponovila nekajkrat, ker vsakič, ko so se ovce premaknile za korak, se je moral tudi Shake in tako sva jih morala ponovno postaviti h količku. Nato sva ovce spravila v pen, ampak seveda ne takoj. Dosegla sva 59 točk od 100, kar ni tako slabo za sploh prvo tekmo in to s tremi ovcami.

15252624_10211463792134223_4247125939801459052_o

Midva s Shakom med vodenjem ovc

Ob koncu vsake kategorije, so podelili tudi rozete in moje ročno izdelane igrače za pse iz ovčje volne. Potem je sledilo druženje v stilu Italijanov, ki se res znajo zabavati, saj je vsak nekaj prinesel in hrane je bilo ogromno, od narezkov, lazanje, do tiramisuja in drugih sladic.

14971886_10209697600890034_1670570784_n

Ročno narejene igrače za zmagovalce

15259291_10211463752893242_4887436777220478285_o

Začetniki

15195842_10211463970058671_3290119064670783145_o

Vmesna kategorija

15259239_10211464108182124_302703873700469851_o

Izkušeni

Potem pa sva s Shakom še enkrat delala skupaj s Samuelejm. Seveda je bil tokrat Shake bolj umirjen kot med tekmo in delal je zelo lepo. Samuele je naju je pohvali, da sva se izboljšala od prejšnjič. Dobila sem tudi par nasvetov kako trenirati naprej in sicer, naj uporabim tudi samo dve ali tri ovce za trening, kar do sedaj nisem. Vedenja psa ne smem preprečiti, ampak popraviti napako, ko jo že naredim ker je pes drugače zmeden in ne ve ali dela prav ali ne.

Sedaj sem dobila smernice za delo naprej in verjamem, da bom naslednjič, ko bom ponovno trenirala s Samuelejem še stopničko bližje cilju, ki sem si ga zastavila. POnosna sem na svojega kosmatinca, da počasi postaja pravi ovčarski pes, ki ga bom potrebovala pri vsakdanjem delu.

Videoposnetek o Šoli psov za zganjanje ovc

Pred kratkim sem naredila videoposnetek o mojem delu s Flyem in Shakom. Posnetek je narejen na dveh različnih lokacijah v Goriških Brdih in z dvema pasmama ovc, jezersko solčavskimi in belokranjskimi pramenkami.

Poglejte si kako vesela sta moja psa, ko počneta, to kar jima je najbolj všeč.

Hvala Anji Troha za snemanje in montažo.